šipka Jaký hrnec zvolit šipka Pečení v hrnci šipka Recepty košík Eshop

Římský hrnec glazovaný nebo hliněný

Nejčastější dilema při koupi římského hrnce je, zda koupit hrnec s glazurou nebo bez glazury. Římský hrnec funguje tak, že hliněná vrstva při vaření postupně uvolňuje vláhu. Glazurovaná vrstva omezuje uvolňování páry z hliněných pórů a římský hrnec tak částečně ztrácí svojí funkčnost. Na druhou stranu glazura usnadňuje čištění hrnce a nevytvoří se na ní stopy po používání (oproti hliněnému povrchu).

Ukázka glazurovaného a hliněného římského hrnce z terakotové hlíny.

Římský hrnec hliněný (bez glazury)

Klasický poctivý římský hrnec by měl být bez glazury. Při vaření v neglazurovaném hrnci jídlo připravujete stejně jako kdysi Řekové. Bez glazury vzniká vždy dostatečné množství páry a jídlo se tak nikdy nepřipálí. Nevýhodou hrnce je, že se hůře čistí a po několikanásobném použití na vnitřních stranách nádob zůstávají skvrny.

Římský hrnec s glazurou (kombinovaný)

Glazované římské pekáče jsou opatřeny vnitřní glazovanou vrstvou a vnější povrch je bez glazury. Tyto pekáče se také před pečením namáčejí do vody. Chuťově jsou připravované pokrmy srovnatelné s neglazurovanou variantou, nicméně nutriční hodnota jídla je u těchto pekáčů o něco menší.

Jaký římák zvolit?

Je čistě na každém, pro jakou variantu římského hrnce se rozhodne.

Pro pečení masa bychom doporučili glazovaný pekáč s vroubky, na pečení chleba je doporučován glazurovaný i neglazurovaný pekáč, pro dušení zeleniny volte neglazované římské hrnce.

Nedoporučujeme koupi celo-glazovaných římských hrnců (s glazurou na vnitřních i vnějších stěnách), takovéto hrnce mají s těmi římskými společný pouze název.

Římské hrnce můžete nakoupit na eshopu KuchynskePotreby.cz, kamenná prodejna v Příbrami, doporučujeme dózy na potraviny Lock & Lock.