šipka Jaký hrnec zvolit šipka Pečení v hrnci šipka Recepty košík Eshop

Návod na pečení v římském hrnci

Nový římský hrnec je nejdříve potřeba dobře omýt a následně osušit. Před každým použitím je nutné pekáč i pokličku namočit na 20 minut do studené vody. Pekáč bez vnitřní glazury není potřeba „topit“ ve vaně, stačí jej naplnit vodou. Po vyjmutí z vody se vnějšek římského hrnce otře a hrnec se naplní připravenými potravinami.

Neglazurovaný římský hrnec plný dobrého jídla.

Pekáč s poklicí se vždy vkládá do studené trouby. U elektrické trouby stačí nařídit příslušnou teplotu, u trouby plynové je nutné teplotu postupně zvyšovat. Pekáč se bude postupně zahřívat a potraviny se začnou péci. Doba pečení v římském hrnci bývá delší než v běžných nádobách. Není však nutné po dobu pečení nijak zasahovat (dolévat tekutinu, obracet potraviny, míchat apod.) Pro ušetření energie i času můžeme v hrnci současně vařit pokrm včetně přílohy.

Při vyjmutí pekáče (nebo pokličky) z trouby je nutné nádobu odkládat vždy na dřevěnou, silikonovou nebo látkovou podložku, nikdy na chladné místo. Náhlé ochlazení by mohlo způsobit prasknutí pekáče.

Římské hrnce bývají obvykle krásně zdobené, hotové jídlo lze servírovat rovnou z hrnce.

Hrnec se myje běžnými prostředky, bez použití drsných žínek, drátků a hrubých prášků. Neglazurované římské hrnce se nemyjí saponátem ani v se nedávají do myčky. Na glazovaný povrch lze použít saponát.

Římský hrnec plný zeleniny a masa.

Římské hrnce můžete nakoupit na eshopu KuchynskePotreby.cz, kamenná prodejna v Příbrami, doporučujeme dózy na potraviny Lock & Lock, okořeňte si jídlo pomocí ručního mlýnku.