šipka Jaký hrnec zvolit šipka Pečení v hrnci šipka Recepty košík Eshop

Recepty pro římský hrnec

Kuře pečené v římském hrnci

Kuřátko z římského hrnce.

Kuře o hmotnosti 1350 g až 1800 g, 1 středně velká nahrubo nasekaná cibule, 2 až 3 stroužky nasekaného česneku, 25 g petržele bez stopek, 1 polévková lžíce čerstvého rozmarýnu (volitelné), 1 lžíce másla nebo řepkového oleje, sůl, pepř, paprikové koření

Kuře opláchneme ve studené vodě a vysušíme papírovou utěrkou. Kuře z vnějšku lehce potřeme olejem. Solí a pepřem posypeme kůži i vnitřek dutiny kuřete. Kuře do římského hrnce vkládáme prsy směrem nahoru. Dutinu kuřete naplníme cibulí, česnekem, petrželí, čerstvým rozmarýnem, a olejem. Vrchní stranu kuřete posypeme paprikovým kořením.
Pekáč s kuřetem zakryjeme poklicí a vložíme do studené trouby.
Troubu nastavíme na 220°C a pečeme 90 minut. Během posledních 10 minut odundáme poklici a pečeme do zlatova.

Pečení chleba v římském hrnci

Chleba z římského hrnce.

1 hrnek vody, 1 polévková lžíce kvasnic, 1 polévková lžíce soli, 2 hrnky mouky

Ve středně velké míse smícháme vodu s kvasnicemi a solí, necháme minutku odstát. Do mísy přidáme mouku a mícháme, dokud mouka nebude úplně zapracovaná. Po pořádném promíchání těsto v míse zakryjeme a dáme uležet na 3 až 6 hodin při pokojové teplotě.
Těsto před vložením do římského hrnce posypeme moukou a vhodně vytvarujeme. Římský hrnec s víkem vložíme do trouby a nastavíme teplotu 230°C, takto předehříváme 30min. Vytvarovaný bochník mezitím trochu nakyne. Horní stranu bochníku lehce nařízneme a vložíme do římského hrnce. Těsto při vkládání do římského hrnce nesmí být studené. Pečeme 20-25 min s poklicí a pak dalších 5-10 min do zlatova bez poklice. Před krájením necháme chleba alespoň 45 minut chladnout.

Pečená kachna v římském hrnci

Kachna opečená v římáku.

Kachna o hmotnosti 1350 g až 2300 g, 2 čajové lžičky hrubě mletého Sečuánského pepře (Fagara) nebo 1 čajová lžička čerstvě drceného černého pepře, 1 čajová lžíce soli, 1 čajová lžíce mletého zázvoru, ½ čajové lžíce čínské směsi pěti koření, ¼ čajové lžíce medu, 2 polévkové lžíce sojové omáčky

Opláchneme kachnu studenou vodou a vysušíme papírovým ubrouskem. Smícháme pepř, sůl, zázvor a čínskou směs pěti koření. Směsí posypeme vnitřek dutiny kachny, zbytkem směsi potřeme kůži . Přebytečnou kůži u krku sešijeme dozadu. Nožičky spoutáme dohromady s ocasem. Konce křidélek zakroutíme pod záda. Kůži po celém povrchu kachny propícháme pomocí vidličky.
Kachnu vložíme prsy nahoru do římského hrnce. Římský pekáč zakryjeme víkem, vložíme do trouby a nastavíme teplotu 230°C. Kachnu pečeme 1 h 45 min až 2 h 15 min, správné propečení poznáme podle toho, že půjde lehce hýbat se stehny a kachna již nebude růžová. V průběhu pečení průběžně vidličkou odstraníme přebytečný tuk. Před koncem pečení smícháme med a sojovou omáčku. Během posledních 10 minut pečení, opatrně odundáme víko pekáče a podléváme připravenou směsí.

Vepřové maso v římském hrnci

Obrázek vepřového.

1750 g vepřové krkovice, 2 polévkové lžíce tmavého třtinového cukru (např. Muscovado), 1 polévková lžíce kouřové soli, ¾ polévkové lžíce koření uzená paprika, ¾ polévkové lžíce koření sladká paprika

V malé misce promícháme cukr, sůl, koření uzená paprika a sladká paprika. Vepřové osušíme papírovými utěrkami, poté s citem vetřeme směs do masa. Maso vložíme do římského hrnce a zakryjeme pokličkou. Římský hrnec vložíme do studené trouby a nastavíme teplotu 200°C. Pečeme 30 – 40 minut, poté hrnec vyndáme z trouby a opatrně nalijeme kolem masa 1 - 2 hrnky horké vody. Pečeme se zakrytím víkem 2,5h při teplotě 150°C. V půli pečení obrátíme maso. Po dopečení dáme maso na talíř, zakryjeme fólií a necháme odstát. Tekutinu z pekáče odtučníme a nalijeme do omáčkové misky.

Pečené jablko v římském hrnci

Zapečená jablíčka z římského hrnce.

4 velká zelená jablka, 4-5 polévkových lžic rozinek, ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů, ½ čajové lžičky skořice, ½ čajové lžičky muškátového oříšku, 4 čajové lžičky rozteklého másla, ½ hrnku medu.

Do každého jablíčka vydlabeme díru - odstraníme stopku a jádra. Jablka vložíme do římského hrnce. Pro zapékání jablíček doporučujeme hliněnou nádobu na pečená jablíčka. Smícháme rozinky, vlašský ořech, skořici, muškátový oříšek a máslo. Každou dutinku jablíček naplníme připravenou směsí a zalijeme trochou medu. Římský hrnec vložíme do studené trouby, nastavíme teplotu 230° a pečeme zhruba 30-40min. Pečená jablíčka podáváme s vanilkovou zmrzlinou.




Římské hrnce můžete nakoupit na eshopu KuchynskePotreby.cz, kamenná prodejna v Příbrami, doporučujeme dózy na potraviny Lock & Lock.